“Yazmak iletişim kurmak değil direnmektir.” Direnmek neşe verir.

29 Mayıs 2014 Perşembe

konferansta bugün "deleuze ve hayvanlar" gibisinden başlıklı bir sunum vardı. 'labirentler' ve 'akademi için bir rapor'dan ne öğrenmiş olabileceğime dair yeni bir şeyler öğrendim:) romancının romanı'nı oyunlaştırmanın henüz başındayken denk gelmesi de kafa açıcı oldu. anlaşılması zor notlar almışım. fransızca bileydim böyle mi olurdu:) neyse. olabildiğince basitleştirdim, biraz da indirgedim sanırım. ilgilisi var mı bilmem ama notlardan çıkan notlar şöyle:

- hayvanın iç dünyasından (duygular, hisler) farklı olarak bir de ifadesi (dışavurum) var. bunu daha açık ifade edicem.

- şöyle bir bakış açısı var: bakmak yaratmaktır, görmek yaratmaktır. batı kültüründe hayvanların elinden herşey alındı. hakları, ritüelleri, özgürlüğü... bugün ters yönde hareketler başlamış olsa da bu yeterli değil. yanlış bir konumlanmadan vazgeçip, aynı yerde tersi bir yerden tekrar konumlanmaktansa o konumlanmayı bütünüyle terk etmek. bir hareketi tıkayan her tür temelden, yerleşimden kurtulup yeniden harekete geçmek. hayvanın fizikselliğine yeni bi bakış gerekiyor. yeni bir konum.

- bazı hayvanlarda (belki de hepsinde) biyolojik gerekliliği olmayan fiziksellikler var

- bu dış görüntülerin, fizikselliklerin bir amacı yok. bir tür imza. hayvan ve dünya arasındaki etkileşimin izi, imzası.

- bu fiziksellikler uyum sağlama ya da zorunluluk olarak değil bir dışavurum olarak görülmeli

- bu bakış açısı dar mekanik açıklamadan kurtarır hayvanı. hayvanın kendini algılamasına ek olarak dünyayla geçtiği etkileşimin ifadesi.

- sanatla benzerliği. kendimi nasıl ifade edebilirim? nasıl dışavururum? söze hapsederek değil. sözsüz de değil. sadece ifadeyi sözün boyunduruğundan kurtarmak. sözü de ifadenin içine katmak.

- burdan bakınca her bir hayvan görüntünün bir titreyişidir, kendi başına öyküdür, tekil bir dışavurumdur, her bir hayvan bir ifade çizgisidir

- hayvanı insan üzerinden anlama sapkınlığından kopmak gerekir.

- hayvan-toprak ilişkisinin ötesine hayvan-dünya ilişkisi, hayvan-kosmos ilişkisi

- burada evrimin sürekli ileriye gittiği, canlıların karmaşıklaştığı, insanın bu karmaşıklık piramitinde tepede olduğu savlarına bir karşı çıkış var. daha ziyade ifade biçimlerinde bir zenginleşmeden bahsediliyor.

- ifade bir dil meselesi değildir. sadece dil meselesi değildir.