“Yazmak iletişim kurmak değil direnmektir.” Direnmek neşe verir.

2 Mayıs 2012 Çarşamba

bir genç, Rasko. beş parasız. bu genç çok parası olan ama yaşamasının da bi anlamı olmayan(!) bi koca karıyı öldürüp parasına el koyarsa nolur. bolşevikler ve çarlık. bilim çağı.
bir adam, K. kendisine bi dava açılmış. davanın ne olduğunu bile bilmiyor. korku içinde yaşıyor, korku içinde ölüyor. bürokrasi. yahudilik. dünya savaşları. korku çağı.
kafka dostoyevskiyi çok severmiş. farklı toplumlar, farklı zamanlar.
peki bugün durum nedir? bu iki güzel insanın gördüklerini bize de gösterdiler. dostoyevskinin tartışması artık ne yazık ki... korku devam ediyor. ama kendini sağlama alan, orta sınıf ve üzeri insan, daha az korkuyor. problem burada mı başlıyor? korkusuzluk yetmiyor bugün. çünkü insanlar için görünür olma, ünlü olma ihtimalleri belirdi. gösteri toplumu dediğimiz şeyle, televizyonla, internetle. neden herkes oyuncu olma heveslisi? neden internette her bir şeylerini paylaşıp kamulaştırıyorlar?
görünür olmak zorunda olmak bugünkü insanın en büyük kabusu belki de. mümkünse dünyaca ünlü olmak. olmadı kendi ülkende. olmadı internette. twitterda, facebookta. hiç olmadı kendi küçük grubunda. sonu çaresizlik, yalnızlık. döndük dolaştık, dostoyevskiyi mi andık, yine kafka'nın insanını mı gördük?